Första tillfället, teori: Vi lär oss vilka växter som lämpar sig för att plocka till mat, går igenom vad som ingår i allas rätt och när man måste fråga lov av markägaren. Efter kursen kan man både dryga ut sin mat med vilda växter eller plocka för att sälja.
I kursen ingår:
Artkännedom - vilka växter kan vi plocka samt när och var.
Plockning - hantering av växten, utrusning samt kvalitetstänk.
Förädla- torka, frysa, fermentera - livsmedel från örter.
Förpackning - vad krävs för att kunna sälja vidare.
Andra tillfället, praktik: Vi är ute i naturen och plockar vilda växter som vi sedan lägger på tork, fermenterar eller fryser in. Det finns möjlighet att testa olika hjälpmedel samt se hur kylkedjan bör ske för att få bra och hållbara produkter
Ifall intresse finns ordnas ett tredje tillfälle när man förpackar och gör teblandningar, samt testar att göra några produkter av vilda växter.
Med på kursen finns ukrainsk språkhjälp. Kursen ordnas i samarbete med Yrkeshögskolan Novias projekt KOMPETENS Connect och Novia-hub Sydösterbotten som är finansierade av Frans Henriksons testamentsfond.